Стотици къщи наводнени в Съединение, Хисар, Първомай

наводнени избиВисоките подпочвени води наводниха приземните етажи, изби и дворовете на над сто къщи в Пловдивска област. В Съединение са подгизнали стотина сгради, които се намират в ниската югоизточна част на града, съобщава БНР. Дъждът, макар и слаб, не е спирал от вчера. Кметът на общината Георги Руменов обяснява, че засега Пожарната не се е намесила, тъй като хората се справят сами. Сутринта пред бТВ обаче жителка на Съединение се оплака, че не среща съдействие от страна на местните власти, а мазилката в къщата ѝ започва да пада, въпреки включената помпа за отводняване. Мерките, които общинското управление взима са свързани с почистване на 10 км отводнителните канали.

Освен в Съединение десетки къщи общините Хисаря, Първомай и Садово също плуват във вода.

От края на февруари до момента са подадени близо 60 сигнала в село Старо Железаре, подгизнали са десетки домове и в близките села, съобщи пред „Дарик“ кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

В пет села покрай река Марица високите подпочвени води създават проблеми, съобщи кметът на община Първомай Ангел Папазов. В селата Градина, Крушево, Добри дол, Караджалово и Бяла река започнахме да отводняваме със собствени сили и с помощта на пожарната, инсталирахме помпи и в някои от кметствата, допълни кметът.

Leave a Comment