Общините, които не приключат проектите по ПРСР до края на 2015-а, ще връщат пари

Васил ГрудевЗаместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев предупреди общините, че проектите по общинските мерки, които са сключени в предишния програмен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 трябва да бъдат приключени до края на годината. Това се случи на днешната среща в МЗХ със Сдружението на общините, съобщиха от пресцентърът на земеделското министерство.

„Проектите, които не се заявят за окончателно плащане до края на 2015 година, ще се считат за неприключили и авансовите плащания по тях ще трябва да се възстановят, което може да е пагубно за бюджета на дадената община. Проектите, по които вече са получени и усвоени средства, трябва  задължително да се приключат.“ , каза още зам.-министър Грудев.

От „Напоителни системи“ ЕАД предоставиха на представителите на Националното сдружение на общините в Република България подробен анализ с критичните точки в цялата страна по поддръжката на общински язовири и напоителни съоръжения. „Превенцията е по-важна, отколкото след това да се плащат обезщетения за далеч по-големи щети, настъпили вследствие на наводнения.“, каза министър Танева и увери, че общините могат да разчитат, в случай на необходимост, Напоителни системи по тяхно възлагане да извършат необходимите дейности.

Във връзка със зачестили информации за претоварване на общински и републикански пътища с дървесина, заместник-министър Георги Костов припомни, че кметовете на общините имат право да определят допустимото натоварване на пътищата на своя територия и би било добре да се възползват от тези свои правомощия. Той информира, че на сайта на Изпълнителна агенция по горите вече са качени за обществено обсъждане подготвените промени в Закона за горите и 3 наредби, регламентиращи възлагането на дейности и стопанисването на горите, като прикани общините да се включат в това обсъждане.

 

Leave a Comment