450-500 производители на семена и разсади получават финансиране

В МЗХ искат да ангажират Селскостопанска академия да подпомогне бизнеса и ИАСАС

Цветан ДимитровМежду 450-500 производители на семена и посадъчен материал се възползват ежегодно от държавната финансова помощ, осигурявана от Министерството на земеделието и храните. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров днес при откриването на форум, на който се представи схемата за качество за производство на семена и посадъчен материал за програмния период 2015-2020 г.

„През последните години се наблюдава все по-голям интерес на хората, които се занимават със семепроизводство. Нашите усилия са насочени към качествено семепроизводство, като се обръща все по-голямо внимание на българските сортове, не само на домати, а и на плодове, зеленчуци и овощни насаждания”, подчерта Димитров. Срокът за кандидатстване по схемата през 2015 година е от 1 април и ще продължи до края на месеца, стана още ясно на форума.

Прочети още: 1.5 млн. лв. за производителите на семена с високо качество, които работят с ИАСАС

Зам.-министърът допълни, че в последните година ведомството е натрупало голям опит в разработването и прилагането на държавните помощи в подкрепа на родните производители. Като пример той посочи не само новата самостоятелна схема от директните плащания за производителите на плодове и зеленчуци, но и прилагането на мярката „Агроекология и климат” от ПРСР. Направлението за опазване на местните сортове е допълнителен стимул през новия програмен период да бъдат отглеждани традиционните за страната ни български сортове.

„В момента тече дебат в Министерството, като нашата идея е да ангажираме хората от Селскостопанската академия, които знаят и могат, с това да подпомогнат бизнеса и в случая Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Считаме, че успявайки да активираме научната общност да работи в тази посока, бихме решили много повече проблеми, отколкото административната структура на Министерството да работи отделно от науката“, каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

 

1 Comment

  1. Вълчинков каза:

    На срещата нямаше никой от ръководство на ССА.

Leave a Comment