ЕК: Заделете бюджет за животновъдите

овцеферма

Фермите трябва осигурят специални условия за съхраняване на оборския тор

Комисията освободи 200 млн. лв. за общините

В специално писмо Европейската комисия препоръчва в предстоящия прием по 121 мярка за модернизиране на земеделските стопанства да се гарантира бюджет, с който животновъдите да кандидатстват за постигане стандартите на ЕС за качествено сурово мляко и за инвестиции в опазване на околната среда по т.нар. нитратна директива.

Нитратната директива съдържа условията за съхранение на азотсъдържащите торове, както минерални, така и органични.
Според нея всяко земеделско стопанство трябва да разполага с отделни съоръжения за съхраняването на оборски тор – твърд и течен. Съоръженията трябва да са с водоустойчиво дъно, по начин, който да предотвратява изтичането на отпадни води и да се проверяват редовно. Директивата касае също съхранението на силажа и начина за отвеждане на отпадните води от него. Правилата са описани в наредба №44 от 20 април 2006 г. за Ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

Европейската комисия одобри и изцяло деветото изменение на Програмата за развитие на селските райони, съобщи Министерството на земеделието и храните.

С това се дава зелена светлина на общините да използват преведените към тях 200 млн. лв. аванси за стартиране на проектите по мерки 321 и 322. (Те са за „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ и „Обновяване и развитие на населените места“.)

 

Leave a Comment