Българинът харчи по 1 евро на година за биопродукти

биопазар ЛондонБългаринът харчи годишно по 1 евро за биопродукти според данните, които бяха изнесени на тематичния форум за биоземеделие вчера.

В Швейцария, където най-много се цени чистата храна, употребата на биопродукти е на стойност 206 евро на човек. На второ място е Дания – със 163 евро, трета е Германия – с 94 евро. Следват САЩ със 76 евро и Франция с 67.

Средната консумация в рамките на ЕС е на стойност 44 евро, но тя е разпределена прекалено неравно­мерно. Гражданите на Великобритания  броят по 32 евро за биопродукти, в Чехия – по 7, в Румъния – по 4, в Полша – по 3, а ние и тук сме на опашка.

Според проф. Димитър Хаджиниколов – председател на фондация ФАЕЛ, причината са прекалено ниските доходи на хората. „Има обаче известно подобрение”, подчертава той, цитиран от вестник „Монитор“. „Преди време сумата бе 2 пъти по-малка. Пазарът на биопродукти не е за бедни страни. Другият проблем у нас е малкият брой на фирмите, занимаващи се с преработка на биопродукти. Обикновено в по-развитите страни страни се концентрира преработването, а в по-бедните ги снабдяват със суровини, което води до нисък икономически ефект”, поясни професорът.

Едва 10% от биопродуктите, произведени у нас, остават на българския пазар, останалите се изнасят в Западна Европа. Около половината от произведените биопродукти в света се консумират в САЩ и Канада, и заедно с ЕС делът достига 95 на сто. Пазарът в момента се оценява на около 75 млрд. долара, а преди 15 години е бил 18 милиарда.

Leave a Comment