24 юли: Пътища и бензиностанции ще бъдат блокирани от голямото зареждане на големите машини

Нито един зърнопроизводител няма да закупи нивомери и фискални устройства според изискването на Министерството на финансите, заявиха от НАЗ в Арбанаси
Архивна снимка от 2007 г. на НАЗ

Архивна снимка от 2007 г. на НАЗ

На 24 юли между 9:00 и 16:00 часа 2000 зърнопроизводители ще подкарат неясен брой трактори с прикачен инвентар, а също и комбайни към бензиностанциите по оживените шосета на страната. Техниката, която вероятно ще е от порядъка на над 10 000 машини, ще се движи според правилата: на 50 метра една от друга.

Това обяви днес на пресконференция в Арбанаси ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Всяка една от 23-те организации, които са членове на НАЗ, ще реши в следващите дни самостоятелно по какви маршрути ще се движат земеделските машини. Всички членове на НАЗ са единни, че няма да монтират при цистерните за горива нивомери и фискални устройства, съобщи за АгроПловдив Светослав Русалов, председател на пловдивската организация. От асоциацията прочетоха и протестна декларация.

УС на НАЗ избра още в началото на юли тази форма на протест срещу измененията в наредба Н-18 от 2006 г. на Министерството на финансите. По този начин браншът иска да покаже какво ще се случи, ако бъде принуден да зарежда не от ведомствените, а от обществените бензиностанции.

Зърнопроизводителите, които са подкрепени от Съюза на говедовъдите, както и от биопроизводителите, изразяват по този начин несъгласието си с новите нормативни изисквания, според които съдовете за горива с вместимост над 1000 литра, трябва да бъдат оборудвани с нивомери и фискални устройства. Според НАЗ това ще струва около 15 000 лева на стопанство – средства, които зърнопроизводителите нямат намерение да заделят. Според проучванията на асоциацията в света няма регистриран подобен контрол над земеделци. Асоциацията на зърнопроизводителите е „за“ прилагането на най-сурови мерки срещу контрабандата на горива, като членовете ѝ са абсолютно сигурни, че големите нарушения са още при граничния контрол, а не в земеделските стопанства.

Въпреки, че НАЗ поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да не се стига до протеста, такава не бе уредена.

На 24 юли големите градове няма да бъдат подминати. На входно-изходните бензиностанции фермерите ще заредят с нафта резервоарите. Денят ще бъде запомнен с голямото зареждане на големите машини.

Националните пътища със сигурност ще бъдат блокирани от техниката, най-малко заради скоростта ѝ на движение – максималната за трактори е 40 км/ч, а за комбайни 20 км. Не всеки зърнопроизводител ще може да изведе комбайните си на общински пътища. За да го направи е необходимо предварителното разрешение агенция „Пътна инфраструктура“.

Прочети още: Ангел Вукодинов: И земеделците ще кажем Oxi!

 

Leave a Comment