EК удължи схемата за земеделска помощ в отговор на руското ембарго

сортиране на прасковиПомощта за фермерите в отговор на руското ембарго бе удължена от Европейската комисия (ЕК) вчера до 30 юни 2016 г.  Схемата, която се приложи също и миналата година, е за компенсиране за производителите на плодове и зеленчуци, които търпят загуби от ембаргото на Русия. Тя се запазва в същия вид, новото е, че този път към нея са включени и прасковите и нектарините. Квотата за България е за компенсиране на 3000 тона продукция.

Мерките са „изтегляне от пазара”, „небране” и „бране на зелено” на зеленчуците и плодовете, които не могат да бъдат пласирани в Русия заради ембаргото.

При мярката „изтегляне от пазара” зеленчуците и плодовете ще се предоставят безвъзмездно на благотворителни организации, училища, детски градини,  лечебни заведения, старчески домове или ще се предоставят безплатно за храна на животни. При мерките „небране” и „бране на зелено” зеленчуците и плодовете се унищожават на полето или след като са обрани зелени. Подпомагането има за цел само частично да компенсира разходите за производство, и евентуално за прибиране на продукцията.

 

 

Leave a Comment