Защо гръкът Тацулис мести консервното си предприятие в Петрич

ПетричПроблемите пред гръцките компании, които продължават да се трупат заради финансовата и банкова криза в страната им, са накарали вече над 11 хил. предприемача предприемачи да преместят бизнеса си в България. Това се казва в репортаж на германската телевизия „Дойче Веле”, преразказан в блога на Мартин Иванов. Пред подобни проблеми  е изправен и Ангелос Тацулис, притежател на  консервно предприятие за преработка на червени чушки.

Все повече доставчици искат да им бъде платено предварително, но банките не отпускат вече никакви междинни кредити. „Имаме проблеми с нашата ликвидност. И те стават все по-големи, защото  в момента в Гърция няма функционираща банкова система. Нищо не работи нормално”, обяснява предприемачът.

Търговията е възпрепятствана и от извънредните данъци въведени наскоро от Атина. „През три месеца имаме нова данъчна система. Искаме най-накрая стабилност, за да можем да  направим план  поне за 10 години напред , с който да подсигурим  бизнеса и инвестициите си“, продължава Тацулис.

Вследствие на нестабилната икономическа ситуация в Гърция, все повече предприемачи избират да пренесат бизнеса си извън страната. Към износ на капиталите си е прибягнал и Тацулис. Според него преместването на фабриката му в чужбина не е само заради перспективите за по-добри печалби, а е и „въпрос на оцеляване”.

В Петрич, който се намира много близо до границата с Гърция, процъфтява бизнеса на десетки гръцки фирми, избрали да преместят седалищата си в България. Основната причина е ниският данък- само от 10%. Тук регистрацията на фирма се извършва онлайн, като всичко става с електронен подпис.

„Можем да ползваме и услугите на посолството ни в Атина и всичко да се извършва оттам”, казва Владимир Попов, съветник в една българска фирма. Също толкова гъвкаво е и откриването на банкова сметка в някоя от българските банки. Всичко отнема не повече от 30 минути. Дори не представляват проблем операциите с по-големи суми като за целта е необходимо само попълването на един формуляр.  Вече над 6 000 гърци в района са поверили управлението на средствата им на местна банка, бягайки далеч от кризата в страната си и алчността на гръцката държава.

Leave a Comment