Копа Кожека призова всички фермери в ЕС на протест в Брюксел

Най-голямата фермерска организация в ЕС счита, че мерките за компенсиране на загубите заради руското ембарго, не са достатъчни

Европейска комисия, Брюксел Най-голямата фермерска организация в Европейския съюз Копа Кожека призова фермерите на протест в Брюксел. Той ще се проведе на 7 септември пред сградата, в която е кабината на еврокомисаря Фил Хоган. За това съобщава Националната асоциация на овцевъдите (НОА), като цитира получено прессъобщение от Копа и Кожека.

Като реакция на драматичното положение, в което се намират европейските животновъди, млекопроизводители, овощари и зеленчукопроизводители, Копа Кожека организира на 7-и септември протест пред сградата на европейския земеделски министър в Брюксел. Искаме да се обърне внимание на настоящата ситуация и да призовем европейските институции да направят нещо“, се казва в прессъобщение на браншовата организация.

Европейската фермерска организация приканва браншовите организации в страните-членки да се присъединят към протеста.
„От месеци наред в цяла Европа се правят протести. Основната причина за сложната ситуация на производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци се дължи на руското ембарго, което промени пазара за износа на европейските фермери за един ден. В много държави цените не покриват производствените разходи, което кара много фермери да се откажат от бизнеса.“, заявява Копа Кожека.
Организацията приветства предприетите досега от Европейската комисия мерки в помощ на фермерите, но според нея тое не са достатъчни, за да компенсират причинените загуби. „Производителите са жертви на международната политика“, според браншовиците. Те призовават за още подкрепа от Брюксел и от Съвета на министрите на земеделието в Европейския съюз. Заедно с протеста на 7-и септември в Брюксел ще се проведе и извънреден съвет на земеделците.

Leave a Comment