Избягали от България ще се връщат да отглеждат шафран
Международната му цена е 20 хил. долара за килограм, нуждите на света от подправката са задоволени едва на 33%, твърдят от националната асоциация на производителите
Българи, които са напуснали страната и са се устроили в Австралия, САЩ, Великобритания и други страни проучват възможността да се завърнат в родината. Целта им е да отглеждат шафран и продажбата му да им осигурява достатъчно средства за нормален живот. Интересът към тази култура е голям не само сред бъдещите производители, но и сред големите международни компании, които се занимават с преработката и търговията на шафрана – най-скъпата подправка в света, съобщава БНТ.
Експериментът с отглеждането на шафранов минзухар край Кърджали се оказа успешен. Килограм шафран на международните пазари е с цена 20 хиляди долара. Той се добива от два до три декара.
Али Сюлейман от кърджалийското село Глухар се е върнал от Англия да се занимава със южните растения. Той е инвестирал близо шест хиляди лева в първото промишлено насаждение на минзухари в Родопите. „Мисля, че тази инвестиция е бързо възвръщаема и доста сполучлива“, обяснява Сюлейман. „Колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е вероятността от висока печалба. Следователно аз съм на прав път“, сигурен е той.
Първите шафранови минзухари бяха засадени експериментално в няколко опитни станции в страната и в над 40 лични стопанства в различни региони. Резултатът след първата година е успешен. Сюлейман не се притеснява да рискува и очаква печалбата да е близо 15 хиляди лева още първата година.
Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран, твърди, че желанието на хората е огромно. „Младежи хора звънят чак от Австралия, от Англия, от Америка. Казват, че е най-добре да започнем да се мъчим в родината си, отколкото в чужбина“, цитира ги Тахиров.
Според лабораторните анализи, българският шафран е с много високо качество. Сега на световния пазар се покриват едва 30 процента от търсенето и няколко големи фармацевтични компании вече са готови да изкупуват българската продукция.
Прочети още: Държавата ще подкрепи отглеждането на 1000 дка шафран в Кърджалийско
Искам да питам кой ископува шафран