Субсидиите за сеитбообращение по мярка 214 падат от 182 €/ха на 90.88

Проектът за изменение на наредбата въвежда нови изисквания за минералните торове и продуктите за растителна защита

агроекологияСубсидиите за прилагане на сеитбооборот по мярка 214 от предишната Програма за развитие на селските райони да паднат от 182 €/ха на 90.88€. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 06.04.2009 г., която касаеше агроекологичните плащания по мярка 214. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните. В него не е посочена възможност земеделските стопани, които са поели 5-годишен ангажимент за прилагане на условията по мярката, да се откажат без да бъдат санкционирани.

Документът предлага за площите, които не се използват за междинни култури съгласно Наредба № 3 от 17 февруари 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, помощта да е 90.88 евро/ха. А за площите, които се използват за междинни култури тя да е 20.45 евро/ха. Редуцирането е направено с цел избягване на двойното финансиране от европейските фондове в областта на директните плащания и развитието на селските райони, се казва в мотивите.

В наредбата са описани новите изисквания при взимането на почвени проби. Измененията са свързани с промени в сроковете на пробовземането и размера на площите, от които трябва да бъдат взети почвени проби.

В резултат на промени в националната нормативна база се въвеждат нови минимални изисквания по отношение на минералните торове и продуктите за растителна защита (ПРЗ). Прецизирани са текстове относно заявяването на животни по направления от мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 и мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020.

Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в „Държавен вестник“ с изключение на § 1 (плащанията за сеитбооборот – б.р.), който се прилага за плащания по заявления за подпомагане, подадени след 1 март 2016.

 

 

4 Comments

  1. Михаил каза:

    Грудев грам не мисли и не си разбира от работата! Или е безкрайно некомпетентен, или краде парите…

  2. Михаил каза:

    Земеделските култури вече са засяти, как ще променят изискванията??? Ние какво да правим???

  3. Иван Славчев каза:

    Dori ne mojem da se otkajem???Protest!!! Nacionalen protest!!!

    • Plovdivski каза:

      Не можепо този начин да ни задължите хем да спазваме изискванията, хем да ни намалите ставките…Подлеци.

Leave a Comment