Земеделието е във възход, вдигат осигурителния праг с 30 лв.

44c27fb726a0Осигурителният праг за земеделските производители ще се увеличи от началото на 2016 г. с 30 лв. и вече ще е върху 330 лв. Увеличение на праговете ще се приложи върху почти всички сектори на икономиката и ще е средно със 7.5 на сто. За земеделците то ще е с 10 процента. Това оповести наскоро социалният министър Ивайло Калфин. Осигурителният праг на най-ниско платените заети се увеличава автоматично и до нивото на минималната заплата, която за 2016 г. е планирана на 420 лв. Според Калфин процесът за определяне на осигурителните прагове е напълно обективен.

При представянето на проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване социалният министър обясни, че при всички дейности с изключение на производството на тютюневи изделия се отчита ръст на икономическите показатели – заетост, работни заплати, печалби. Липсата на ръст в тютюнопроизводството била причината за изключението, направено на цигарения бранш, където няма да се пипат осигурителните прагове.

Осигурителният праг на самоосигуряващите се няма да бъде увеличаван. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв. Увеличението на минималните осигурителни прагове касае  близо 2 млн. работещи. То ще струва 80 млн. лв. на бизнеса и гражданите.

 

Leave a Comment