2015 г.: В България отглеждаме всичко на всичко 21 дка захарно цвекло

Захарно цвеклоЕдва 21 декара захарно цвекло се отглежда в България. От 700 хил. дка в периода 1976-1979 г., 40 години по-късно у нас на практика тази култура е изчезнала. Това се вижда от оперативния анализ на аграрното министерство. Според него захарното цвекло е заело през 2015 г. всичко на всичко 21 декара.

Отглеждането на захарно цвекло у нас не се стимулира по никакъв начин нито от европейските плащания, нито от захарните заводи в страната. За последно през 2004 г. са били засети към 10 000 дка и оттам нататък производството на тази култура, която отглеждаме още от 1898 г., когато е била създадена първата захарна фабрика у нас, се топи. Преди години захарното цвекло е заемало най-вече земите около захарните заводи, които са в Северна България.

Захарното цвекло е ценна храна за животновъдството – от него се приготвя меласа. Освен това има ценни и за хората съставки, като растителен хемоглобин – легхемоглобин.

Въпреки, че у нас е на път да изчезне съвсем тази техническа култура, доста държави на Стария континент не са се отказали от нея. Захарното цвекло заема големи масиви в Германия, Франция, Полша, Русия и други страни.

 

Leave a Comment