17 пчеларски дружества се събраха в Пловдив, Габриел ги поздрави от Брюксел

Форумът започна с проблемите на бранша: вносът на евтин мед от Китай, ограничените от Наредба 26 директни продажби, неподписаният все още Меморандум
Представители на сдружения подписват Меморандума

Представители на сдружения подписват Меморандума

Представители на 17 пчеларски организации пристигнаха за участие в националната пчеларска конференция в Дома на техниката в Пловдив. Откриването ѝ закъсня с 40 минути заради изчакване на пътуващите отдалеч.

Председателят на сдружението домакин „Акация 1899“ Николай Гайдов обяви накратко, че след направената първа стъпка към обединение на бранша в Несебър, основната мисия на конференцията в Пловдив е процесът да продължи.

Евродепутатът Мария Габриел, която пчеларите считат за свой патрон, бе подготвила видео приветствие от Брюксел. Габриел започна поздрава с думите, че създаването на силна единна пчеларска организация е ключов фактор, за да може браншът да защити приоритетите си. Като създател на работна група за пчеларите в ЕС, Габриел смята, че български и международни експерти могат да помогнат за това обединение. Тя изрази надежда, че през февруари 2016 г., когато е планирана поредната национална конференция в Плевен, вече ще има реални резултати.

Димо Димов от сдружението на биологичните пчелари посочи, че след одобрения на Фестивала на меда в Несебър вариант за меморандум, организациите все още не са внесли документа в Министерството на земеделието и храните. Меморандумът е в 9 точки, които засягат болезнени за бранша проблеми като опазването на пчелните семейства от болести и неприятели, от пестициди, от кражби. В точка 4 пчеларите предлагат възможността за създаване на самостоятелна мярка в Програмата за развитие на селските райони, която касае тяхната дейност. А също така качеството и маркетинга на меда да влязат във фокус. В точка 9 пчеларите изразяват „готовността си за единно представителство в пчеларския сектор като гарант за успешно развитие на пчеларството“.

Димо Димов предложи представители на пчеларските организации да подпишат меморандума, за да се ускори регистрирането му в аграрното министерство.

Георги Бодуров, председател на ямболското сдружение „Апис“ предложи да бъде създаден специален фонд „Пчеларство“, от който да бъдат финансирани някои критични дейности. Той се мотивира с това, че броят на заетите в този сектор не е никак малък – около 4-5% от всички, които работят в сферата на земеделието.

Симеон Тодоров обърна внимание на огромния проблем, който носи вносът на мед от Китай. Според него продуктът се прави не от пчелни семейства, а в заводи. Пристига у нас и в Европа на драстично ниска цена от 1-2 долара за килограм, пакетира се тук и се експортира като български мед. А това бие по имиджа на нашия естествен продукт, прочут в Европа с отличните си качества.

Николай Янев от Несебър поиска промени в Наредба 26

Николай Янев от Несебър поиска промени в Наредба 26

Пчеларят от Несебър Николай Янев обърна внимание на ограничението за директните продажби в Наредба 26, според което браншът може да продава до 40% от меда на свободния пазар, а 60 на сто трябва да предоставя на фирмите за преработка, които взимат стоката за „без пари“.

Поставените проблеми отново върнаха пчеларите към целта на конференцията – създаването на обединение, което да може да представлява бранша пред институциите и да взема законодателни решения. И към първото предложение – представителите на сдруженията да се подпишат под меморандума, така че той да бъде внесен в МЗХ.

Конференцията все още продължава. За решенията, взети на нея, ще ви информираме след края ѝ.

 

Leave a Comment