Експерти разколебаха мераклиите да отглеждат шафран
Експерти от Опитната станция по земеделие край Арда опитаха вчера да разколебаят мераклиите да отглеждат шафран у нас. На форум в Кърджали те обясниха, че липсват достатъчно проучвания дали климатичните условия в Източните Родопи са подходящи за виреенето на тази подправка на подправките, която светът оценява изключително скъпо. Растението било многогодишна култура и цъфтяло само в рамките на два месеца, а това затруднявало отглеждането му, обясниха те. Експертите попариха ентусиастите и с мнението, че ако все пак постигнат добри реколти, пазарът е неуреден заради липсата на договори с купувачи, съобщава „Арда нюз“.
Участниците в срещата поискаха отговор шафрана и дали държавата може да поеме инициатива за внедряване на технология за преработка на билката. Отговорът бе, че начинанието е рисковано. Беше припомнена неуспешната авантюра за създаването на насаждение от маслини и засяването на билки в региона като алтернатива на тютюна.
Млад фермер се опита да защити тезата, че шафранът има добра почва за виреене в Източните Родопи, давайки пример, че самият той отглежда от 3 години билката. Аграрните специалистки веднага контрираха, че няма пазар за шафрана. Казаното от тях предизвика кърджалиеца Хасан Тахиров да вземе думата и да заяви, че е разочарован от семинара, тъй като в презентацията ставало въпрос само за данни, които могат да се намерят в интернет, а в същото време нямало полезни напътствия в помощ на фермерите.
„Шафранът може да е алтернатива на тютюна и ще го докажа, че е така. Имам опит в оглеждането на подправката. В България луковиците от растението са засадени в няколко опитни станции. Представител съм на Асоциацията на шафранопроизводителите. Хората трябва да знаят, че това растение вирее в България и има бъдеще. Вместо това вие им тъпчете главите с излишни неща”, каза Тахиров. По-късно той ядосан напусна форума. Пред „Арда нюз” Тахиров каза: „Обикалям по разни министерства и им казвам, че иранци проявяват интерес към производството на шафран у нас и са готови да инвестират в технологии за обработката му. Засега срещам подкрепата само на народната представителка Цвета Карянчева и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.”
Прочети още: Ирански предприемачи в село Глухар заради шафрана
Всичко за шафрана: ТУК