Вносът на пресни зеленчуци расте с 18%, износът им намалява с 21,5 на сто

При плодовете увеличеният импорт и експорт се дължи на търговията с цитруси и банани

640_6c7f6b930f2f547fe44fc0c7af515351Според предварителни данни на НСИ, през първите десет месеца на 2015 г. вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 18% спрямо същия период на предходната година. Той е достигнал до 190,9 хил. тона при 161,8 хил. тона за 2014 г. Най-голям принос за увеличение на общия внос на пресни зеленчуци има отчетеният ръст на доставките на картофи и домати, които традиционно се внасят в най-големи количества – съответно с 29,8% и 33,6%, както и на сладки пиперки – с 28%. През разглеждания период по-чувствително намаление се отчита при вноса на лук – с близо 10%.

При износа на пресни зеленчуци се наблюдава намаление от 21,5%, показва последният публикуван оперативен анализ на Министерството на земеделието и храните. В рамките на периода се отчита значителен спад на износа на лук (с 90,9%) и зеле (48,7%), докато експортът на домати нараства с 26,7%, а този на моркови – над осем пъти.

При пресните плодове вносът за 10-те месеца на 2015 г. се увеличава с 6,1%, до 212,8 хил. тона. Водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Чувствително увеличение на годишна база се регистрира при вноса на дини, пъпеши, ябълки, круши и праскови – с между 10,8% и 44,3%. Същевременно, вносът на ягоди и грозде намалява съответно с 46,3% и 16%.

През периода януари – октомври 2015 г. износът на пресни плодове възлиза на 32,7 хил. тона и е с 13% повече спрямо същия период на предходната година. Увеличението на общия износ на пресни плодове се дължи основно на регистрирания ръст на износа на цитрусови плодове и банани, представляващ реекспорт. Сред произвежданите в страната плодове, съществено увеличение се наблюдава при износа на дини и пъпеши – с 40%, а значителен спад – при този на ягоди и праскови, съответно с 84% и 64,8%.

 

Leave a Comment