Президентът Петър Стоянов за Първанов, Кънев и аналогията с един виц

19 години след като встъпи в длъжност като държавен глава, Стоянов коментира политиката днес

Петър Стоянов„Не е редно един бивш президент да критикува настоящия“. Така президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) коментира пред бТВ публично изразеното мнение на Георги Първанов, че Росен Плевнелиев е безличен президент с безлична държавна политика. Според него това е изказване не на човек, който е бил държавен глава, а на партиен ръководител. Стоянов смята, че президентската кампания вече е започнала и Георги Първанов е насочил критиките си към Плевнелиев, защото няма към кого другиго. Той дължи политическата си биография на БСП и не може да тръгне срещу нея. Не може и срещу ДПС, тъй като благодарение на подкрепата на движението стана президент. Няма никакви шансове срещу Бойко Борисов, още повече, че АБВ е в управлението. Затова най-удобната фигура, която може да атакува, е тази на Плевнелиев, обясни Петър Стоянов.

Президентът, който встъпи в длъжност на 22 януари 1997 г., похвали политиката на Плевнелиев и илюстрира с примери доброто отношение на европейските лидери и организации към него.  „Президентът не е допуснал нито една стратегическа грешка“, каза той.

„Легитимността на президента идва от изборите“, коментира Стоянов идеята на Георги Първанов няколко партии да се договорят и да издигнат една обща президентска кандидатура. Това „договаряне“ обезсмисля вота и обижда интелигентността на избирателите, смята бившият държавен глава.

„Мислех си, че никога няма да доживея да видя левицата разцепена, а десницата обединена. Но това се случи по едно и също време“, започна отговора на въпроса какво мисли за излизането на Демократи за силна България (ДСБ) в опозиция. Стоянов не подлага на съмнение искреността на Радан Кънев, но смята, че разединена, десницата няма шансове. Тя ги е загубила още когато преди 12 години Иван Костов напусна СДС, за да създаде ДСБ и така нанесе фатален удар на сините. Оттогава досега десните партии не могат да получат повече от 5% на парламентарни избори. Ако ДСБ и г-н Кънев имат шанс да спечелят следващи избори и да направят съдебната реформа, която искат, излизането в опозиция би имало логика. Социологическите проучвания обаче показват, че през следващия вот ГЕРБ ще получи дори по-голяма подкрепа. Такива са реалностите, обясни Петър Стоянов и допълни, че напускайки управлението, десницата може да докара национална катастрофа, тъй като ГЕРБ ще бъде тласната към абсурдна нежелана коалиция.

На въпроса дали Европейският съюз ще преодолее бежанската криза, бившият президент разказа виц: „Отишъл един човек да се изповяда при отчето, а той го попитал знае ли кои са десетте Божи грехове. Човекът отвърнал, че не ги е научил, тъй като се носели слухове, че те ще бъдат отменени“. Така и у нас някои сили очакват ЕС да се разпадне, да не издържи на кризата. Вътре в съюза има критики към политиките и така трябва да бъде, защото това е основата, върху която е създаден ЕС, заяви Стоянов. Той обаче е на мнение, че ние се държим сякаш не сме част от общността, и коментираме ехидно действията на европейските лидери. „Европа е в тежка криза, но няма да се разпадне“, сигурен е Стоянов.

 

Leave a Comment