Последният руски император Николай II забранява водката и 5 години по-късно е убит

Император Николай II

Император Николай II

На 15 февруари 1914 година последният император на Русия Николай II издава указ за борба с алкохолизма в страната и половин година по-късно продажбата на алкохол е спряна. Пет години по-късно императорът, заедно с цялото му семейство, са разстреляни от болшевиките.Така народът и бащицата му спрели да се мъчат взаимно.

За евентуалната връзка между забраната за продажба на водка и нещастния край на царското семейство, дори е измислен и виц: „Октомври, 1917 г. – Ало, Смолни, обаждат се матроси от Кронщат. Има ли при вас водка? – Не! Тя е при правителството, в Зимния (дворец) … – Урааа!“ Факт е обаче, че съветската власт е свалила забраната за водка.
водка, пиян руснакРешението на Николай II да изкорени алкохолизма в руската нация е първата кампания от този род. През годините по-късно плахи опити за ограничаване на „казашкото нарязване“ са правени през 1958, 1972 и 1985 г., но без никакъв успех. През 2010 г. и Владимир Путин одобри концепция за контрол върху алкохолната продукция, която предвижда употребата на спиртни напитки в страната да намалее двойно до 2020 г., а нелегалният пазар на алкохол да изчезне изобщо. Според разработката през годините трябва да се наблегне на прославата на здравословния начин на живот и да се спре рекламата на алкохола.
Преди три години вестник „Комерсант“ написа, че ежегодно над 500 хил. руснаци умират заради алкохолизъм.
Но и не само те. Миналата година от международната организация „Големи сърца“ се заеха със спасяването на два мъжки мечока – алкохолици. Те били държани в клетка в ресторант в Сочи, а посетителите редовно ги наливали с алкохол.
Една четвърт от руснаците умират от любов към водката преди да навършат 55 години, показа проучване на Оксфордския университет, публикувано преди две години.

Установено е, че най-много водка се пие в Москва и Чукотка (над 20 л годишно), а в Петербург и Челябинска област е постигнат руски рекорд по изпита бира от над 120 л за година. Най-много алкохолици има в Магаданска област, където са се пропили близо 6 на сто от населението.

Leave a Comment