Грудев: НССЗ ще прави безплатно проекти по мярка 6.3, персоналът ѝ ще се увеличи

Частните консултантски услуги няма да се субсидират по мярка 2
Васил Грудев в Пловдив

Васил Грудев в Пловдив

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще стане националният консултант, който безвъзмездно ще дава съвети на всички земеделски стопани. А също така ще разработва безплатно и компетентно бизнес планове както за младите фермери, кандидати по мярка 6.1, така и за малките стопани, които тази година ще имат възможност да кандидатстват по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“. Това заяви днес в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Според индикативния график, подмярка 6.3 ще бъде отворена в началото на април в продължение на четири седмици.

Капацитетът на службите за съвети в земеделието трябва да бъде подсилен. Числеността на експертите в НССЗ ще бъде увеличена, обясни Грудев, но не посочи процента с който ще се разрасне администрацията. Зам.-министърът уточни, че разходите по увеличената структура ще се финансират от мярка 2 „Техническа помощ“. Дали заплащането на експертите в службите за съвети в земеделието ще бъде по-високо, това ще зависи от свършената от тях работа, посочи Грудев.

Зам.-министърът уточни, че изцяло е отпаднал вариантът по мярка 2 да се финансират частните консултантски дейности. Единственият бенефициент ще бъде Националната служба за съвети в земеделието.

„Частните консултанти са си на пазара на труда. Разбира се, те ще продължат да си действат. Но МЗХ ще субсидира единствено Националната служба за съвети в земеделието. Това е държавният консултант, а всичко друго е въпрос на пазарна политика. Ние няма как да спрем нашите бенефициенти да се развиват, да търсят и частни консултанти. Разбира се, че е удачно. Това е един модел, който е работещ, но нашите усилия са свързани с изграждането на капацитета на НССЗ“, каза Васил Грудев.

2 Comments

  1. й каза:

    За кандидатстване по тия проекти има една камара изисквания, за да се откажат много хора.

    Отделно за малките има само 6,3 – другите мерки са за големите.

  2. Дарина каза:

    Браво… и това го казвате 1 месеца, преди да отворите програмата. Изготвянето на проектите, би следвало да са към своя край по това време. А какво да кажем всички ние, които платихме „х“ хиляди за изготвяне на проект от частни фирми??? В помощ сте, ама и вие не знаете на кого!

Leave a Comment