Асоциация осъди агроминистерството да разкрие информация

Оранжерийните производители искат истината за решението да бъдат лишени от над 5 млн. евро обвързани плащания

Пламен ДимитровБългарската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) осъди аграрното министерство да разкрие информацията на каква база през 2015 г. е взело решение да намали над три пъти и половина субсидиите по овързаните директни плащания за бранша. „Заведохме делото още миналата година в столичния съд. Съдията се произнесе в наша полза и нареди на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да аргументира решението си, но МЗХ обжалва решението пред ВАС“, разказа изпълнителният директор на БАПОП д-р Пламен Димитров.

Новината за орязаните европейски плащания се появи неочаквано още в края на 2014 година. „Бяхме договорили предварително в работна група към министерството размера на помощта, когато най-случайно разбрахме от публикация в медия, че субсидиите са намалени от 7.9 млн. евро на 2.5 милиона. Когато потърсихме отговор от МЗХ, първоначално ни успокоиха, че бюджетът за оранжерийното производство се запазва. После обаче стана ясно, че са ни заблудили. Не получихме никакво мотивирано и фактологично обяснение. Затова заведохме делото“, описа причините изпълнителният директор.

Защо обаче от земеделското министерство обжалват решението на съда, е загадка. За бранша е ясно, че първоначалното обяснение на МЗХ, че от Европейската комисия са повлияли за свиване на сумата за оранжерийното производство, не е подкрепено с нищо черно на бяло. Някои изказват предположение, че решението за драстичното орязване на помощите е взето в кабинет в българското ведомството. Дълбоката причина за това е в непознаването както на финансовата, така и на чисто технологичната страна на оранжерийното производство, което е с огромни разходи.

От БАПАП са в очакване по-висшата съдебна инстанция да потвърди решението на съда и да наложи на МЗХ да вдигне завесата за решението си и най-после да се разбере истината кой и защо отне от оранжерийното производство над 5 млн. евро при положение, че браншовите организации при плодовете и зеленчуците постигнаха още през 2014 г. съгласие за разпределяне на бюджета, който им се полага, при обвързаните помощи.

 

 

Leave a Comment