Намаляват изискванията към животновъдните ферми с промени в Наредба 44

свинефермаС поредни промени в Наредба 44 от 2006 г. Министерството на земеделието и храните облекчава изискванията към животновъдните обекти. Проектът за измененията в наредбата е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните (виж ТУК) за обсъждане.

По искане на бранша с цел гарантиране на биосигурност, за отглеждане на свине в индустриална ферма, във фамилна ферма тип А или тип Б – минималните разстояния между два различни обекта, отглеждащи един и същ вид животни, е не по-малко от 500 м.

С частичното отпадане на някои параметри се създава възможност за по-лесно изпълнение и контрол от страна на всички заинтересовани страни, като едновременно са съобразени с европейските норми и изисквания за хуманно отношение към животните.

Така например в чл. 9 отпада изискването при едрите преживни животни да се осигуряват условия за движение при отглеждане на телета, юници за разплод и крави за мляко.

В предишния чл. 7 имаше изискване за две трапезарии – за работниците от „бялата зона“ и за работниците от „черната зона“. Измененията предлагат трапезарията да е само една.

Промените в  проектонаредбата са изготвени  в сътрудничество с браншовите организации в сектор „Животновъдство“.

 

Leave a Comment