Пролетната слана в събота унищожи кайсиите и „обра“ 70% от праскови, сливи и ранни череши

Заради унищожената реколта цените на ранните плодове ще са високи, прогнозира фермерът Красимир Кумчев
Красимир Кумчев в по-добрата 2014 г.

Красимир Кумчев в по-добрата 2014 г.

Сланата, която падна между 6 и 8 часа на 26 март, събота, между 6 и 8 часа сутринта, унищожи напълно кайсиите в Пловдивското поле. При прасковите, сливите и ранните череши от сорт Бигаро Бюрла, пораженията са 70 на сто. Това са наблюденията на Красимир Кумчев, който има стопанство в село Трилистник. Най-ниската температура, която термометърът е измерил в неговите градини на 26 март, е била минус 2 градуса.

Реколтата е най-застрашена, когато вече е формиран малък плод, да кажем, колкото грахово зърно. Горните клетки измръзват и плодът спира на нараства. Някои си обясняват това с болести, но истината е, че зад явлението стои пролетният мраз„, обясни производителят.

Заради студът преди два дни, ранните череши най-вероятно ще са с доста високи цени. Те няма да компенсират загубите на производителите, тъй като количествата ще са незначителни. Същото се отнася и за прасковите и сливите.

Според Кумчев, рискът пред средно ранните масови череши от сортовете Ван и Бинг, не е отминал. Съботният мраз е поразил 20-25% от цветовете и това се вижда от потъмнелите близълца на плодниците. Ако цъфтежът на тези сортове продължи достатъчно дълго при спокойно и топло време, така че пчелите да могат да ги опрашат, реколтата от тях ще е добра, коментира той.

Най-устойчиви срещу отрицателните пролетни температури, са семковите видове, които цъфтят по-късно. Ябълките например ще отворят цветове между 10 и 20 април.

„Най-лошото в тази ситуация е, че застрахователите поемат риска от слани след 20 април. Предлагал съм неведнъж застраховките да се прилагат от 15 март при двойно по-висока тарифа. Това обаче не се възприема от дружествата. Абсурдно е застраховането срещу пролетни слани да е с начална дата 20 април. То е все едно ако върлува шап, застрахователите да започнат да издават полици, след като болестта е овладяна“, коментира Красимир Кумчев.

Leave a Comment