Производителите на Годжи бери искат да участват в схемите на субсидирането

Парламентарната земеделска комисия ще обсъди утре искането на браншовата организация

Годжи бериБългарска асоциация „Годжи бери“ (БАГБ) настоява производителите на ценните червено-оранжеви плодчета да влязат в схемите на европейското субсидиране. „Търсенето на Годжи бери е огромно, пазарът е отворен към големи количества. Искаме растението да бъде признато като овощен вид и отглеждането му да бъде подпомагано“, съобщи пред АгроПловдив проф. Мартин Банов, който е член на Управителния съвет на асоциацията.

Прочети още: Годжи бери – хималайски плодчета за столетници 

В БАГБ членуват около 10 производители на плода, които имат стопанства от по 30 до 100 декара с този вид. Преди време те са имали срещи в земеделското министерство, за да информират, че вече има площи със стопанско значение, заети с Годжи бери. От МЗХ са определили продукцията като „плодов зеленчук“, но твърдо са отказали отглеждането му да се субсидира със директната схема на обвързаните плащания.

По тази причина от асоциацията са отправили искане към земеделската комисия в Народното събрание за съдействие. Утре, 30 март, в дневния ред на работата на комисията е включена точката „Изслушване на Българската асоциация „Годжи бери“ относно хармонизиране на практиката на Министерството на земеделието и храните с Регламент (ЕО) № 396/2005, Регламент (ЕО) № 178/2002 г., Novel Foods Regulation (ЕС) 258/97 и Директива 2002/55/ЕО на Съвета от 13 юни 2002 г., според които растението Годжи бери е плодов зеленчук и хранителен продукт.“

Проф. Банов обясни още, че отношението на различните европейски държави към производството на Годжи бери не е еднакво. В някои държави то не се субсидира, но в Румъния например стопанствата участват в разпределянето на европейските субсидии.

Leave a Comment