130 готвачи на старта за Националната кулинарна купа

Името на готвач №1 на България ще бъде обявено на 23 април, състезанието започва ден по-рано
Карвингът е част от състезателната програма

Карвингът е част от състезателната програма

Над 130 от най-добрите готвачи в страната влизат в състезанието за Националната кулинарна купа 2016 на 22 април. Мястото на жестоката надпревара с умения е в Международния панаир в Пловдив. Събитието се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).

Тази година лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори. Те ще творят по темата „Класик“ и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт, поясниха от БАПГ. Претендентите за титлата „Готвач на България“ ще се изявяват по темата „Пролет“ със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името „Черна кутия“, в който  конкурентите получават  кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.

Темата на сладкарите ще бъде „Натура“ и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата.

Новост тази година са категорията „Телешко“ и атрактивната дисциплина „Пица акробатика“. Ще се проведат надпревари за паста със сирене пиаве и за  транжиране на сьомга.

Състезанието по карвинг,  в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части – арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.

Наред с майсторите, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.

Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер – бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13.00 часа.

Както всяка година, и сега интересът към състезанията за Националната кулинарна купа е голям, участниците са с 30 повече от миналата година, заявиха от БАПГ. Те ще застанат на старта в 11 ч. на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.

 

Leave a Comment