Видях с очите си: В Лондон 1 (една) череша струва 1.04 лв.

Красимир Кумчев в по-добрата 2014 г.

Красимир Кумчев в по-добрата 2014 г.

„Видях с очите си: В Лондон една череша се продава за 1.04 лв., обърнато от паунди в нашата валута“, разказа фермерът Пловдив Красимир Кумчев. Тези дни той се завърна от острова, където бе заминал за празниците. И понеже фамилията Кумчеви има и черешови градини, стоката в супермаркетите естествено привлякла вниманието му.

„Разбира се, там не продаваха черешите на бройка, а в опаковки от 250 грама“, продължи разказа си Краси Кумчев. „Една струваше 8 паунда. Успях да преброя плодовете – бяха 20 на брой в кутията. Тоест, единичното им тегло е около 12 грама. И така направих сметката.“

Тази пролет черешите у нас са изключително дефицитни заради неблагосклонните климатични условия. В края на март падна слана, която събори цветове и завръзи. През април пък имаше дни с юлски температури. Объркани от аномалиите, много от завръзите не успяха да се приспособят и допълнително окапаха. „В момента в градината има дръвчета, по които почти няма плодове. Колкото и да е висока цената на първите български череши, тя не може да компенсира загубите на производителите“, коментира Кумчев. В момента едровата цена на червените плодчета е между 3 и 9 лева за килограм.

Leave a Comment