Светослав Русалов: Жътвата ще подрани с 20 дни, започва около 10 юни

Реколтата ще е съизмерима с миналогодишната, на някои полета, предпазени от ръжди, и по-висока

Светослав РусаловСветослав Русалов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред АгроПловдив

Каква ще е реколтата тази година, г-н Русалов?

Събираме периодично информация от 20-те регионални организации към НАЗ и по данни на колегите реколтата се очертава добра. В отделни региони има доста голямо нападение от ръжди поради благоприятните условия за развитието им – периодични превалявания, високи температури. Основните поражения са в Южна България, но вече има и в Северна. Това наложи трети, а на места и четвърти фунгицидни третирания, с което се увеличи допълнително себестойността на продукцията. Затова се надяваме на нормални изкупни цени, за да можем да реализираме поне минимални печалби или поне нулеви, така че всяко стопанство да има шанса да се възпроизведе.

Спрямо 2015 г. по-добри или по-лоши ще са добивите? И цените? 

Очакванията ни са добивите да са съизмерими с миналогодишните, а на места и по-добри. Относно изкупните цени се надяваме да са на равнището на миналогодишните.

А качеството на тазгодишната пшеница?

За качество е много рано да говорим, защото когато пшеницата узрее, всеки един дъжд нанася поражения и сваля качеството. В това отношение сме силно зависими от природата. Зависи дали когато започне жътвата ще има превалявания, слаби или обилни ще са, частични или повсеместни. Мога да кажа само, че това, което е зависело от нас като производители, сме го направили. Дали сме нужните количества хранителни вещества, дали сме листно подхранване, микроелементи.

Кога се очертава началото на жътвената кампания?

Около 10 юни, макар и не повсеместно, ще е началото.

Не е ли рекордно рано?

В момента е рано, но ако има пет дни с температури до 40º – готови сме. Тази година жътвата ще избърза с двайсетина дни спрямо обичайните срокове. С толкова вегетативното развитие на посевите е по-напред. И това не е само за житните, а всички култури, които са на полето.

Това избързване за добро или за лошо е? Как го преценявате?

Когато има благоприятни метеорологични условия с превалявания и неголеми жеги, както е в момента, това оказва много добро влияние върху зърното. Има ли суховей и високи температури, ще е лошо за добивите.

Успя ли НАЗ да промени текстовете в проектонаредбата за техника на МРРБ, която забранява предвижването на извънгабаритни земеделски машини в тъмната част на деня?

В петък ще имаме поредна среща по този въпрос. Това е най-големият ни проблем в момента, защото по време на жътвена кампания нощната работа е нещо обичайно. Не може да спрем, защото има наредба, която иска да ни ограничи, тъй като продукцията ни е на полето. Когато през нощта комбайните приключат работа, не можем да ги оставим на нивата, трябва да ги приберем и почистим. А наредбата иска от нас да спрем работа при залез слънце, което е абсурдно. Винаги жътвата е продължавала докато падне роса, което се случва към 23-24 часа. Ако има лек ветрец и не падне роса, се жъне цяла нощ. А сега по норматив искат от зърнопроизводителите да работят до 20 часа и да приберат техниката. Силно се надявам това да отпадне.

Leave a Comment