Манастирите в Калофер и Сопот кандидатстват за обновяване по мярка 7.6

Манастирът в Калофер

Манастирът в Калофер

Осем проекта за обновяване на храмове са подготвени от вероизповеданията в Пловдивска област. От тях седем са на официалната Източноправославна църква, един е за католически духовен дом, съобщиха от Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Пловдив. Проектите са по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Сред тях са манастирите в Калофер и в Сопот, както и църква в Раковски.

Въпреки че кандидатите за финансиране разполагаха с четири седмици да подадат заявления по мярката, почти всички проекти са били подадени в последния ден – на 3 юни, и то към 17:30 часа. Документите са били входирани, а след това върнати за доокомплектоване. До края на днешния ден изтича последния срок за представяне на всички необходими според изискването на наредбата по мярка 7.6 документи.

Стойността на един проект не може да е по-висока от левовата равностойност на 400 хил. евро, а в рамките на целия програмен период тя може да достигне максимум 1 млн. евро.

Финансирането е 100 процента, ако обектът няма да начислява приходи и 75 на сто в случай, че след обновяването му ще генерира приходи.

Leave a Comment