Старите ваучери за гориво могат да се използват до 30 септември 2016

Обнародваха промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, свързани в държавната помощ за акциза върху горивата

Държавен вестник бр. 45

Министърът на земеделието и храните ще е администратор на схемата за държавна помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това се посочва в обнародвания в днешния брой на Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Земеделските стопани, които са получили ваучери за гориво по съществуващата до 31 декември 2014 г. схема на държавна помощ
„Намалена акцизна ставка за газьол“ може да ги използват за покупка на гориво до 30 септември 2016 г.

Схемата за тази държавна помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г., според текстове в закона.

Общият й размер се определя със закона за държавния бюджет за съответната година и се разпределя на земеделските стопани въз основа на определената индивидуална годишна квота.

Земеделците, за които е установено, че са нарушили схемата за държавна помощ, нямат право да подават заявление за получаване на същата помощ за срок две години от установяването на нарушението.

Фактурите за закупения газьол се съхраняват от земеделските стопани в срок 10 години считано от 1 януари на годината, следваща годината на издаване на фактурите, се казва още в закона.

 

Leave a Comment