Средният добив от ябълки е намалял с 1/3 до 461 кг. „Веднага изкоренявайте градините“, предложи фермер

ябълките на АУСредният добив от най-ранните летни сортове ябълки е 461 кг/дка и е с 33.2% по-нисък спрямо 11 август 2015 г., отчита МЗХ в последния оперативен анализ от 17 август.  При 47 703 дка ябълкови градини в страната, 1 333 са реколтирани, което е с 57.2% повече спрямо миналата година.

„Ако някой овощар е постигнал добив под 1000 кг единственият съвет, който веднага мога да му дам, е моментално да изкоренява градината без никакво колебание“, коментира статистическите данни на земеделското министерство пловдивският фермер Красимир Кумчев, който има голяма ябълкова градина. Според него подобна реколта е истинско безобразие. Той посочи, че в рамките на 5-годишен период средният добив от неговите насаждения е 3 тона от декар.

Разходите за декар ябълки се колебаят между 1 000 – 1 200 лева, показват сметките на производителят. Оттам нататък каквито и еквилибристики да се правят, под чертата остават само загуби.

„Тази година плодовете узряват с около 10 дни по-рано“, съгласи се с другите данни от агростатистиката Кумчев.

Относно средният добив, друг производител на ябълки – Стефанка Цонева, просто въздъхна. „Не знам откъде взимат данните, но ако те са верни, това отново потвърждава социалните функции на земеделското министерство – да дадем субсидии на всички. Дори е на тези, които са овощари само по документи. Точно заради тази политика по статистика произвеждаме много плодове и зеленчуци, а на пазара българската земеделска стока я няма“, свидетелства Стефанка Цонева. Тя обясни, че средните добиви у нас при добри грижи са от 1.5 до 4 тона ябълки от декар.

2 Comments

  1. зс каза:

    Каква е изкупната цена на ябълките в предприятията и по борсите?

  2. зс каза:

    Много лъжи много демагогия .На кому е нужно това?

Leave a Comment