Полша задръстена от ябълки, реколта ‘2015! Предлагат ги на 6 евроцента

Наша верига отказва родната продукция, за да пласира евтината от внос
цена на ябълки

През 2013 г. „Кричимфрукт е изкупувал ябълките за 18 ст.
Снимка от архива на АгроПловдив

Оферта за ябълки от Полша, миналогодишна реколта, е получил наш преработвател. На предприятието „Кричимфрукт“ ООД е предложено да закупи голямо количество от тях на цена от 6 евроцента за килограм, съобщи пред АгроПловдив съдружникът и управител Георги Павлов. „Тази цена не предрича нищо добро както за българските овощари, така и за нас, преработвателите“, каза той. „Евтина суровина – евтин концентрат“, поясни Павлов.

Тъй като полските ябълки за преработка се предлагат на толкова ниска цена както у нас, така и на Балканите, в момента български ябълки, предназначени за консервиране, се изкупуват на 12 стотинки за килограм. Миналата година по това време те са стрували между 8 и 10 евроцента.

„Ниската цена на ябълките означава и понижаване на цената на концентрата в европейски мащаб. Това се дължи на факта, че плодохранилищата на Полша просто са задръстени от плодове и производителите бързат на всяка цена да ги пласират преди да започнат да прибират тазгодишната реколта“, каза Павлов. По тази причина тази година „Кричимфрукт“ ще намали количествата, които смята да изкупи, на 20 хил. тона. Георги Павлов поясни, че е отказал офертата от Полша, за да може да изкупи българските плодове, които стават за преработка. Вече са започнали да пристигат първите количества.

„Няма икономическа логика ябълките, дори и тези за преработка, да струват 6 евроцента с включен в цената транспорт“, смята пловдивският овощар Красимир Кумчев. По негови сметки за 11 месеца съхранение килограм ябълки трупа 25 евроцента разходи.

Производителят е притеснен от ранната офанзива на ябълките от Полша, които обичайно пристигат у нас в началото на октомври. Кумчев вече прибира ранозрелите сортове, а една от веригите, които неговата фирма зарежда с плодове, е отказала ябълките, тъй като е избрала да пласира евтината продукция от Полша, въпреки че стоката е престояла в хладилни камери 10-11 месеца. „Старата ябълка се познава само с един поглед. Кожицата й не е свежа, а под нея има петна, които бързо избиват отгоре при престой на търговските щандове“, поясни фермерът.

В момента родните ябълки се продават на едро по 1.30 лв./кг, а на дребно цената им доближава 2 лева. Според производителите, те няма как да се предлагат по-евтино, тъй като разходите за реколтата са големи. Както е известно, ябълките изискват прецизна и продължителна растителна защита, обработки на почвата, торене, резитби, надници за берачите.

 

 

2 Comments

  1. зс каза:

    Е какво ще кажете сега за обвързаната подкрепа?Как ще се реализират ябълките ? 12ст за килограм като берачите не искат да берат под 10ст за килограм !Транспорта до Кричим е 560км по 2.50лв на километар С ПАРИТЕ ОТ ПРОДУКЦИЯТА КОЯТО .КОЯТО ЩЕ ПРОДАМ НЯМА ДА МОГА ДА ПЛАТЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И ТРАНСПОРТА!!!!ТОГАВА ЗАЩО ДА ГИ БЕРА?Не стига ,че не можеш да си реализираш продукцията но и държавата в лицето на МЗХ ТЕ МАЧКА С ОБВЪРЗАНАТА ПОДКРЕПА .ДО КОГА ЩЕ ИЗДЪРЖИМ !

  2. зс каза:

    ПРОДАВАМ 30 ТОНА ЯБЪЛКА ЖЪЛТА ПРЕВЪСХОДНА ЧЕРВЕНА ПРЕВЪСХОДНА ФЛОРИНА ,ДЖОНАГОЛД….60СТ ОТ ГРАДИНАТА .ВРАЧАНСКО. ЯБЪЛКАТА Е СЪС СЕРТИФИКАТ ЗА ПРЕХОД КЪМ БИОЛОГИЧНА.0893447886.

Leave a Comment