5% от обвързаните плащания са за производителите на малини

Пред вписване е организация на малинопроизводители от Лозница, съобщи Свилен Костов при откриване на национално изложение на бранша

whatsapp-image-2016-09-09-at-10-28-13Малините са включени в схемата за обвързана подкрепа за плодове, а 5% от бюджетът й за 2016 г. ще се разпредели към бранша. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов при официалното откриване на третото Национално изложение на малинопроизводителите в град Лозница, Област Разград.

„През 2016 г. отчитаме  ръст на реколтираните площи при малините с 43 % спрямо 2015 г.“, посочи още Костов.До момента по предварителни данни в страната са реколтирани 51 % от плододаващите 1744 хектара площи с малини.  „Прибраната продукция е 3232 тона при среден добив от 3620 кг. /хектар. През 2015 г. се отбелязва ръст с почти 50% на производството на малини, в резултат на увеличените добиви и реколтирани площи”, каза още Свилен Костов.

Зам.-министърът информира, че в момента се подготвят документи за признаване на организация на производители на малини с район на дейност град Лозница. Основните райони, в които е съсредоточено малинопроизводството у нас  са  Разград, Пловдив, Казанлък, Самоков, Ловеч, Троян и други.

 

 

Leave a Comment