Американска компания започва строителство на IT център в Пловдив

Кметът Иван Тотев, Роди Дервишев и зам.-кметът Стефан Стоянов в центъра на снимката

Кметът Иван Тотев, Роди Дервишев и зам.-кметът Стефан Стоянов в центъра на снимката

Американската компания за микропроцесори Sibiz започва изграждането на собствена офис сграда в Пловдив. Любопитното е, че собственикът й е пловдивчанинът Роди Дервишев. Близо 1500 IТ специалисти се предвижда да работят във високотехнологичния център на бул. „Санкт Петербург“ 97.

„Това не е поредният бизнес проект за офис сграда, която да се отдава под наем на IТ компании. Говорим за вече изградила се и наложила фирма със служители и експертиза, която инвестира в собствена сграда, като е решила да гарантира бъдещото си разрастване в нашия град. Такава инвестиция се прави след много задълбочен анализ и е показател дали Пловдив е добро място за живот и за правене на бизнес“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при символичната първа копка.

„Изграждаме база за дългосрочно развитие на фирмата именно тук, защото вярваме в бъдещето на Пловдив и искаме да сме част от него. Същевременно създаваме оптимални условия за развитието на нашите специалисти и техните кариери. Сред големите ни цели е и по-голямата интеграция с университетите, тъй като не може на има IТ индустрия без ефективна академична система. Чрез презентации и семинари ще популяризираме  IТ индустрията у нас и в чужбина, за да разкажем на младите хора какво бъдеще имат в града“, посочи представителят на компанията инж. Роди Дервишев.

Той разказа как преди две години прочел статия, че родният му Пловдив иска да развива високотехнологична индустрия. След две-три лични срещи с кмета инж. Иван Тотев и заместник-кмета Стефан Стоянов се убедил в действителния интерес към развитието на този тип индустрия. Така, следвайки необходимите технологични стъпки, се стигнало до днешната първа копка.

Високотехнологичната сграда с около 20 хил. кв. м разгърната застроена площ ще е съобразена с всички изисквания на IТ индустрията за необходими аудитории, тренировъчни зали и лаборатории, зали за презентации, модерни офис пространства от отворен тип с мултимедии, осигуряващи връзки с целия свят. Прогнозната инвестиция възлиза на около 15 млн. лв.

Кметът сподели, че очаква и други подобни инвестиции в кв. „Гладно поле“, където според плановете на общината територията е предвидена именно за развитие на високотехнологични компании.

Инж. Иван Тотев припомни, че за изграждането на нова инфраструктура в зоната на „Гладно поле“ са предвидени 9 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“ , като се очаква проектните предложения да бъдат приети до края на годината.

 

Leave a Comment