Биологичното производство в ЕС засега остава без регламент

Европейска комисия, БрюкселНа заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство словашкото председателство е представило доклад за напредъка на работата по предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. То е информирало Съвета, че въпреки значителния напредък, постигнат по време на последните тристранни срещи, не може да бъде постигнато окончателно споразумение преди края на годината. Това се дължи на невъзможността да се намерят компромисни решения по въпросите за оранжериите, дерогациите и премахването им, семената и препаратите за растителна защита (пестициди). Дейността по изработване на регламент ще бъде възобновена през 2017 г. при Малтийското председателство на Съвета.

Докладът на словашкото представителство е бил приет на заседанието на Съвета, проведено на 12 и 13 декември в Брюксел. Днес правителството одобри решенията му.

Освен темата за регламент за биологичното производство, на заседанието бе прието предложението и за регламент за определяне на възможностите за риболов за някои рибни запаси в Черно море за 2017 г. Основният елемент в него е запазването на нивата на общия допустим улов за калкан и трицона на нивата от 2016 г.

Министрите са обменили мнения относно земеползването, промените в земеползването и горското стопанство. Като цяло делегациите са се съгласили, че селското стопанство може да бъде част от решението в борбата с изменението на климата. Те са отбелязали също необходимостта да се гарантира последователност между целите за справяне с изменението на климата и целите за осигуряване на продоволствената сигурност.

Съветът е приел и заключения относно утвърждаване на мястото на земеделските стопани във веригата за доставки на храни и борбата с нелоялните търговски практики.

 

Leave a Comment