От „Български пипер“ решиха: Да се засили натиска към властта за повече субсидии

Девет производители бяха наградени за най-добри резултати през 2016 г. по време на общото събрание на асоциацията в Хисаря
Председателят Данчо Кощилаков (в средата), секретарят Георги Василев (вдясно) и Динко Янев, член на УС участваха в пресконференцията преди Общото събрание

Председателят Данчо Кощилаков (в средата), секретарят Георги Василев (вдясно) и Динко Янев, член на УС участваха в пресконференцията преди Общото събрание

Общото събрание на Асоциация „Български пипер“ гласува като решение да се засили натиска към Министерството на земеделието и храните, ДФ „Земеделие“ и Министерския съвет с цел повишаване на субсидиите и помощите за пиперопроизводителите. Форумът на бранша се проведе на 19 януари в град Хисаря, област Пловдив. На него са присъствали 120 души.

Прочети още: Асоциация „Български пипер“: Не сме приоритетни, субсидията е наполовина

От асоциацията отчетоха, че членовете са се увеличи двойно само за една година и вече наброяват 207. Сред тях има научни работници, производители и дистрибутори на семена, разсадопроизводители, производители на пипер на полето и в оранжерии, преработватели на пипери чрез замразяване, стерилизация и сушене, търговци на едро и експортьори на пипер, търговци на торове и препарати, машини и съоръжения, консултанти, адвокати и търговци на иновативни продукти и технологии за отглеждане на пипер.

Полезна практика на членовете на асоциацията е да залагат експерименти с нови сортове, както и с торове и препарати. Резултатите се отчитат по време на годишна среща, каквато бе проведената на 19 януари. Миналата седмица са направени заявки за следващи опити и експерименти, като например отглеждане на жълта капия за нуждите на преработвателите.

Общото събрание е решило още от 2018 г. членският внос да се повиши от 50 на 100 лв., тъй като отговорностите, международните проекти и цялостната работа на АБП са се повишили многократно, което изисква адекватно финансиране.

От тази година асоциацията награждава на база гласувани критерии най-добрите производители на пипер. Един от критериите за оценка е бил променен. Вместо поливане на вада или капково напояване той ще бъде заменен с това дали производителят използва иновативни продукти и технологии, като например мулчиране, отглеждане на конструкция и др., които повишават добивите.

А ето и наградените тази година за резултатите от 2016 г.:

До 50 дка

3-то място: 23т., грамота – Костадин Костадинов, Каварна.

2-ро място: 27,30т., сребърен медал – Валентин Велев, Каварна.

1-во място: 31т., плакет – „Чолев агро” ООД – Атанас Чолев,

с. Чешнегирово, Пловдивско.

От 50 до 150 дка:

3-то място: 24,30т., грамота – „Клас” ООД – Коста Беев, Свиленград.

2-ро място: 26,40т., сребърен медал – Екатерина Кирчева, Каварна.

1-во място: 28т., плакет – Динко Янев, Димитровград.

Над 150 дка:

3-то място: 24,60т., грамота – „Зеленчуков рай-Стефанови” ЕООД – Маргарит Стефанов, Каварна.

2-ро място: 27,70т., сребърен медал – „Розита 98” ООД – Валери Велев, Горни Дъбник.

1-во място: 33,50т., плакет – „Агрокомерс-98” – Атанас Куковски, Хисаря.

 Прочети още: Атанас Куковски – предприемач за милиони

 

Leave a Comment