Преди 70 г. умира Ал Капоне. Злото е пленително

Ал КапонеНа 25 януари 1947 г. умира Ал Капоне – човекът, който лично президентът на САЩ Хърбърт Хувър иска да види зад решетките. Мафиотът, чиито живот вдъхновява Марио Пузо да създаде романа „Кръстникът“. Вкараният в затвора от един усърден прокурор враг, заради който Брайън Де Палма прави филма шедьовър „Недосегаемите“, а под кожата на Капоне влиза Роберт Де Ниро. Злото е пленително, както казват психолозите.

Алфонс или Ал Капоне се ражда в италианско семейство, емигрирало в Ню Йорк, на 17 януари 1899 г. Още като дете е привлечен от местния мафиот Джони Торио, който му дава дребни поръчки. От него Капоне научава, че е полезно да се създават съюзи. (Или както Пузо обяснява в „Кръстникът“: това е като да строиш подслони по пътя към полюса, не защото искаш да си полезен за другите след теб, а защото не знаеш дали на връщане няма да минеш по същия път – б.а.) Научава още, че е задължително да си създадеш образ на примерен гражданин, а също така да отделиш семейството си от собствения бизнес, за да имаш място, в което да се чувстваш като нормален човек.

Ал Капоне посещава училище и се ограмотява, докато не го изгонват заради арогантното му поведение. Когато става на 19 години, той се запознава с ирландката Мей Коглин, с която скоро след това сключва брак.

После се премества в Чикаго и градът става негов. Бизнесът му е свързан с проституция, хазарт, а през сухия режим и с продажби на алкохол. Той корумпира всеки, който може да бъде корумпиран в Чикаго, а това се оказват върволици хора. В тези години, той изрича фразата, която често се цитира: „С добра дума и револвер можеш да постигнеш много повече, отколкото само с добра дума.“

Капоне влиза в щатския затвор за неплатени данъци. Тогава е на 32 години, а годината е 1931. Страшилището на Чикаго получава ефективна присъда от 11 години заради 32 хиляди долара неплатени данъци.

Ал Капоне умира на 48 години в къщата си в Маями, повален от пневмония, предшествана от инсулт.

Leave a Comment