Проф. Иван Станков иска да се върне в ректорския кабинет

Шефът на Института в Троян проф. Марин Тодоров е новото лице в агроминистерството
откриване на БАТА АГРО

Проф. Станков откри БАТА АГРО

Служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков се надява до две седмици да има ново правителство и той да се завърне в ректорския си кабинет в Стара Загора. Това призна той при откриването на изложбата за земеделска техника в Стара Загора БАТА АГРО. Преди това проф. Станков обеща да назначи във ведомството нови специалисти.

Проф. Марин Тодоров ще бъдеедно от  новите имена в земеделския екип, уточни служебният министър. Той ще отговаря за програма Катар, която дълго време е била в пълен застой. „Тя е много важна за страната ни, защото нашите възможности и намерения са именно чрез Катар, Саудитска Арабия, а защо не и чрез европейските държави, да увеличим броя на овцете и месодайните породи. Това ще донесе достатъчно валута за България”, заяви проф. Станков.

Проф. Марин Тодоров е директор на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Той е автор на т.нар. мобилна мандра за производство на кашкавал и сирене. Съоръжението бе съвместна разработка на проф. Марин Тодоров и инж. Христо Иванов от Пловдив. Чрез мобилните мандри малките ферми и сдружения на фермери успяха да излязат директно на пазара.

Проф. Станков смята, че единственият сектор, който се развива успешно у нас, е зърнопроизводството, напред тръгва и биологичното земеделие. „За съжаление, всичко останало е в застой или пълен регрес: животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство. Тези т.нар. слаби сектори сме ги договорили да бъдат приоритетни за нас. Най-важното, което трябва да се случи, и което в момента договоряме, е изграждането на напоителната система”, коментира служебният земеделски министър.

 

Leave a Comment