Няма череши, само тук-там по дървото, жалват се от Родопската яка

Гръцките плодове глътнаха „черешката“ на печалбата, появата на българските смъкна цената до 2 лева
берачки на череши почиват

По обед берачките легнаха да отдъхнат

„Тази година черешите са малко. Ето, само тук-там се виждат по дървото“, оплака се

дърво с череши

Черешите са малко, но пък са вкусни

Росица Атанасова от село Брестник. „От това дърво да набера най-много 40 килограма“, посочи жената. На километър преди селото е градината ѝ – 3 декара само с череши и малка къща сред тях. Жената обясни, че заради слабата реколта няма намерение да събира берачи. Първо, защото няма да ѝ излезе сметката като плати надниците им. И второ – те самите ще откажат, защото когато плодовете са малко хамалогията е голяма. Още преди да си покрил дъното на кошницата трябва да местиш стълбата.

„Хем реколтата е слаба, хем цените падат“,  продължи да описва лошия си късмет Росица. Тя бере череши от 3 дни – от 11 сутринта до 18 часа. После спи, защото трябва да отиде на тържището в 3 часа сутринта, за да запази челно място. Само през първия ден е случила на добра цена. Тържището край Първенец преливало от гръцки череши на 6-7 лева за килограм. Вторият ден, когато се появили повече български плодове, цените паднали на 4-5 лева. А днес сутринта никой не пожелал да плати за нашенските череши 3 лева – били меки. Търговците ѝ предлагали 2 лева за стоката. Затова Росица си прибрала щайгите и се върнала в градината. Сега разчита шофьорите в преминаващите автомобили да се поблазнят от пълната с череши щайга пред вратата и да напазаруват за вкъщи по 3 лева за килограм.

табела "продава се" на череша

Някои берат и продават черешите, а други продават направо градините с череши

„Защо държавата не спре гръцките плодове“, ядосва се жената. Черешите в съседната държава узряват със 7 до 10 дни по-рано. Търговците ги карат тук и ги продават много скъпо. „Колкото повече зреят нашите плодове, толкова по-ниски стават цените“, обобщи тя.

Точно преди месец, когато дръвчетата цъфтяха, паднаха обилни дъждове, имаше и силен вятър. Според производителите от Бресник, тези дни са обрулили реколтата.

Черешовите градини на селото започват малко преди къщите и са навсякъде. Все едно преди 10-15 години всички селяни са решили, че ще вдигнат крепостна стена от череши.

Три берачки от Брани поле също потвърдиха, че реколтата е слаба. „Няма череши, не знам защо ни извикаха“, каза баба Цвета. Стопанката на градината им плаща по 25 лева дневна надница. Уговорката е парите да се броят веднъж седмично. „Не знаем дали още утре няма да ни кажат да не идваме повече“, притесняват се берачките.

Днес на тържище „Родопи“ цените на черешите се движеха от 2 до 6 лева, според пазарната справка.

 

Leave a Comment