Директорът на Института по лозарство в Плевен проф. Иван Пачев оглави ССА

Снимка на Info Pleven

Снимка на Info Pleven

Със заповед на премиера за председател на Селскостопанска академия (ССА) е назначен проф. Иван Пачев.

Проф. Тотка Трифонова, която до момента заемаше този пост, подаде оставка. Тя бе посъветвана за това през седмицата от земеделския министър Христо Бозуков в интервю пред печатно издание. Трифонова зае поста председател на ССА през 2015 г., след като Бозуков подаде (след като бе посъветван) оставка. Досегашният председател на академията избягваше конфронтации със земеделския министър Десислава Танева, което не срещаше одобрението на голям кръг работещи в аграрните институти.

За отбелязване е и фактът, че аграрният министър избра да зареже лозята на 14 февруари именно в Института по лозата и виното, където до днес изпълняваше длъжността директор новият шеф на академията.

Проф. Пачев е роден на 24 март 1956 година в с. Торос, Ловешка област. Завършил е Харковски Национален Аграрен Университет “В. В. Докучаев”, Украйна, Факултет Почвознание и Aгрохимия, специалност „Почвознание и агрохимия“.

От 1986 г. до 2013 г. е научен сътрудник по почвознание и агрохимия в Института по фуражните култури – Плевен.

От май 2013 г. е директор на Института по лозарство и винарство, Плевен, който е част от структурата на Селскостопанска академия.

Има специализация по почвознание и опазване плодородието на почвата от Московски Държавен Университет. Участвал е в 4 международни и 18 бьлгарски научни проекта с общо 32 научни задачи, като на повече от тях е бил ръководител.

Той има написани 97 научни труда в областта на селското стопанство, от които 81 отпечатани след защита на дисертация. 27 научни труда по химия на органичното вещество и 11 под печат. Има издадени две монографии в областта почвеното органично вещество.

Владее руски, полски и английски.

Leave a Comment