Днес протест на животновъди срещу политиките на служебното земеделско министерство

Архивна снимка на АгроПловдив от протест на животновъди в с. Красново

Архивна снимка на АгроПловдив от протест на животновъди в с. Красново

Днес в 11 часа в района на Сандански на главния път, който води към Кулата, животновъдите от Югозападна България се събират за протест. В него ще участват четири сдружения на земеделски производители и животновъди. Причина за недоволството е рестриктивните политики на служебния министър Христо Бозуков към сектора, които обричат земеделието на агония, съобщи БНР.

„Искаме спешно да се направи една ревизия на средствата по „Агроекология“, за които по времето на д-р Мирослав Найденов заместник-министър Светла Боянова заявяваше многократно, че има много пари, които трябва ние да намерим начин да ги усвоим“, заяви Велин Мицев, председател на сдружението на животновъдите в Сандански.

За пашуване в националните паркове „Пирин“, „Рила“ и „Централен  Балкан“ фермерите е трябвало да  получат доплащания в размер на 300 лева за животно, но досега не са взели нищо. Не се провежда и никаква информационна кампания за възможностите на новите мерки, по които могат да кандидатстват тази година земеделските производители.

Недоволството на животновъдите е породено от това, че министерството спира новите кандидати за субсидии по мерките 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“. Протестиращите настояват министър Бозуков незабавно да отмени заповедта си. „Ако до една седмица това не се случи, ще обявим постоянна стачка“, подчерта Мицев.
 
Най-засегнати са тези земеделци, които през миналата година приключиха ангажиментите си по мярта 214 от предишния програмен период, а от тази година няма да могат да се включат по мерките от сегашната Програма за развитие на селските райони. Аргументът за ограничението е, че парите са изчерпани. Според участниците в протеста обаче това е напълно възможно, но заради схеми за източване на средства в министерството.
 
Протестиращите посочват, че мярка 10 има два пъти повече пари, отколкото мярка 214, и ако те са се изчерпали, това е заради превръщане на необработваеми земи в пасища. Оттам и от субсидиите за зимуващите гъски средствата са били източени.
„Има желание в животновъдите в България да се направи протест около 20 март в София пред министерството“, информира още протестиращият Иван Чалъков, който смята, че е възможно протест да има и след изборите на 26 март.

Leave a Comment