12 хил. тона палмово масло сме погълнали с млечните през 2016 г.
Въпреки намаляването на цената суровото мляко, сиренето е поскъпнало миналата година с 14%
Анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) разкри болезнени данни – близо 12 000 тона палмово масло в млечни продукти са били изконсумирани у нас през 2016 г., съобщават в последния си бюлетин от „Активни потребители“.
Данните показват, че количеството на внесеното палмово масло намалява с близо 20% в сравнение с пиковата 2014 г. Според авторите, намалението е се дължи на големият шум за вредата от употребата на хидрогенирани палмови мазнини, което е довело до търсене на по-качествени млечни продукти. Все още обаче „имитиращите продукти“, съдържащи палмово масло, заемат голяма част от пазара, заради ниските си цени. Според анализа вносът на палмова мазнина ще се задържи около 12-13 хиляди тона годишно.
Друга тенденция, която се откроява е намалението на използването на сухо мляко при производството на млечни продукти. Анализът показва също и че цените на суровото мляко на месечна база са намалели, но въпреки това сиренето е поскъпнало с 14%.