Любимият евродепутат на пчеларите Мария Габриел е предложена за еврокомисар

Мария ГабриелМинистър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Мария Габриел е особено популярна сред българските пчелари. Тя е инициирала неведнъж обединяването им в обща организация, но засега без успех. Активността й за опазване на пчелите и за защита на дейността на пчеларите е безпрецедентна. Габриел стана и председател на работна група за пчеларството в Европарламента. От март т.г. тя започна кампанията „Медена закуска“, която цели да образова учениците за ползата от пчелите и да формира у тях любов и грижа към природата. Вчера в Пловдив евродепутатът обвини земеделското министерство за разрешията за ползване на вредните за пчелите, а и за хората неоникотиноиди, дадени от девет областни дирекции на БАБХ. 

На 20 май 2017 г. Габриел ще навърши 38 години. Тя е евродепутат от ГЕРБ, втори мандат. От 2014 г. е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, а от 2012 г. е зам.-председател на ЕНП Жени. Омъжена е за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол, през 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Leave a Comment