Пазарът на животни към Турция и спешно разпределяне на 11 млн. лв. към животновъди обсъдиха МЗХГ и браншът

Ферма за юници от породата Джърсей

Ферма за юници от породата Джърсей

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще положи всички усилия да бъдат възобновени външни пазари за износ на живи животни, основно към Турция. Това е обещал той по време на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе вчера с участието както на представители на бранша, така и на ръководствата на ДФ „Земеделие“ и БАБХ.

Важна тема, повдигната от Румен Порожанов, е била разпределянето на извънредна европейска помощ за преодобяване на кризата на пазара на мляко, в размер на 11 млн. лв. Министърът е посочил, че най-късно до 30 септември средстрата трябва да достигнат до животновъдите. Затова във възможно най-кратък срок заинтересованите страни са били поканени да дадат своите предложения за начина на разпределение на средствата.

Участниците са обсъдили и условията и реда за прилагането на схемите за директни плащания за кампания 2017 г., както и прилагането на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. По време на Консултативния съвет са били коментирани още специфичните изисквания на производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол.

 

Leave a Comment