Пловдив става столица на твърдия алкохол през август 2018

Зам.-кметът на община Пловдив прие домакинството

Зам.-кметът на община Пловдив А. Държиков прие домакинството

След като през 2016 г. Пловдив бе световна столица на виното с проведения конкурс Concours Mondial de Bruxelles, през 2018 г. градът на тепетата ще бъде столица и на твърдия алкохол. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра вчера древния град за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial вчера на пресконференция, състояла се в град Ла Серена, Чили – домакин на тазгодишното издание на конкурса за високоалкохолни напитки.

В деня, посветен на следващия домакин през 2018 г. най-напред бе излъчен специален филм за хилядолетния Пловдив, разказващ за многобройните култуно исторически забележителности и за традициите в произвоството на вина и високоалкохолни напитки, Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж.Александър Държиков, главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината Пламен Панов и Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с традиционни български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят (13.6 литра на глава на населението за година).

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

 

Leave a Comment