Преди 80 г. производителят на станове Тойода създава Тойота

Сакичи Тойода

Сакичи Тойода

На 28 август 1937 г. японският производител на автоматични станове Сакичи Тойода създава автомобилостроителната компания Тойота Мотор корпорейшън. Тогава той е на 70 години, но е щастлив, тъй като макар и на възраст, е успял да сбъдне мечтата си да произвежда автомобили. В това гиганстско начинание му помага неговият син Киичиро Тойода. Емблемата на фирмата е стилизирана тъкачна совалка и е избрана, тъй като благодарение на успешния си бизнес със станове, г-н Тойода успя да събере достатъчно средства, за да построи завода в град Тойота, префектура Айчи.

Всъщност, фамилията Тойода започва работата си по автомобилостроенето още преди 1930 г., когато проектират и създават първия си автомобил.

Отначало компанията произвежда камиони с двигатели, създадени от нея. През 1954 г. на рампата излиза първият лек автомобил АА.

Отначалото и досега в компанията налагат стриктен контрол въхру качеството на производството, изключително близки връзки с обществеността, подбор и образоване на работниците, ясни правила и либерални връзки между работника и ръководството, както и минимализирането на йерархията в различните работни постове. В същото време цел №1 винаги е модернизиране на технологиите при създаване на автомобилите. Още през 1968 година общото годишно производство на Тойота достига един милион автомобили.

В автобиографичната си книга Лий Якока, бивш президент на „Крайслер“, разказва, че се ужасил, когато посетил японските автомобилостроители през 90-те години на миналия век. Той наблюдавал на живо безспирния труд в заводите, където се работело денонощно, при това абсолютно прецизно, седем дни в седмицата и срещу ниско заплащане, и разбрал, че Япония ще надмине САЩ в тази индустрия.

 

Емблемата на Тойота хибрид е оцветена в синьо

Емблемата на Тойота хибрид е оцветена в синьо

През първото тримесечие на 2007 г. Тойота Мотор за пръв път произвежда и продава повече автомобили от Дженерал Моторс (GM). През 2013 г. Тойота става първата корпорация, сглобила над 10 млн. автомобила за година – 10.2 млн. Най-много автомобили за 2013 г. са продадени в Китай (почти 22 млн. броя) и САЩ (15.6 млн броя).

Днес фирмата продължава да е сред водещите в света компании в автомобилостроенето.

Тойота мотор създава първото в света серийно производство на хибридни автомобили Toyota Prius още през 1997 г. Към момента компанията продава 33 хибридни модела в над 90 държави и вече има реализирани над 10 милиона автомобила. Само в Европа те са над 1.5 милиона, а в България, заедно с другата марка на корпорацията – Лексус, са продадени 1872 броя по данни на българския дилър.

 

Leave a Comment