Фермер откри как да влязат в бюджета неочаквани 500 милиона лева

Красимир Кумчев е готов с формула, която ще предостави на държавата срещу договор за възнаграждение
Красимир Кумчев

Красимир Кумчев вярва в идеята си и смята, че който може да помогне на страната да увеличи приходите си с 500 милиона, има право на 1%

Известният фермер Красимир Кумчев планира среща със земеделския министър проф. Димитър Греков и с колегата му от финансовото ведомство Петър Чобанов. Целта е да ги запознае със свое ноу-хау, което по негови изчисления ще увеличи приходите в бюджета с 500 милиона лева годишно. Формулата е свързана със земеделието.

„Изключително проста е и е приложима не само за България, но и за всички държави в Европейския съюз“, разкри Кумчов, който е носител на голямата награда „Фермер на Тракия“, инициирана от в. „Марица“ и Областната земеделска служба в Пловдив.  Според него приложението на идеята му ще стимулира не само селскостопанския, но и преработвателния сектор. А евентуалните приходи от половин милиард той сам е изчислил, ползвайки опита си на управител на своята просперираща семейна фирма.

Преди време Красимир Кумчев опита да привлече вниманието на бившия аграрен министър Мирослав Найденов, но не успя. Найденов не повярвал, че има прост и лесен начин за съживяване на земеделието и не се отнесъл сериозно.

Другата вероятна причина за невнимателното отношение на бившия министър е, че Красимир Кумчев е поискал договор, който да му гарантира, че ако неговото ноу-хау е успешно и печелившо, той ще получи 1 процент от новите приходи в държавата.

„Няма да искам предварително възнаграждение, а само 1 процент от реалния резултат. Ако приходите в държавата се вдигнат с 5 лева – окей, ще взема 5 стотинки. Ако се увеличат с повече – колкото се пада“, поясни Кумчев, който е член на Асоцияцията на земеделските производители в България.

За да се приложи програмата на пловдивския фермер, трябва да има промени в закони и наредби. „Но това не е нещо невъзможно“, разсъждава Кумчев. Той предполага още, че голяма част от администрацията в аграрния сектор ще стане излишна.

Земеделският производител смята, че досега секторът е бил управляван чрез повърхностни стратегии. „В момента, в който изникваше проблем в някой подотрасъл и хората заговяряха за бунт, от земеделското министерство вадеха бели пари за черни дни и тушираха напрежението. По тази причина в момента 90 процента от плодовете, зеленчуците и месото са от внос“, поясни фермерът.

Красимир Кумчев е агроном по образование и има почти 30-годишен опит в земеделието. Той често смайва бранша с нестандартните си идеи. Още като председател на кооперация в соцгодините, той реши да плаща на животновъдите в долари и идеята му даде блестящи резултати. В по-ново време Кумчев създаде така наречената „бутикова ябълка“. Уникалното при плодовете беше, че върху тях имаше изписани от слънцето послания, дори миниатюрни картини. За целта фермерът приложи специална техника, така че докато ябълките наедряват и зреят върху дървото, надписите да се копират върху тях. Много известни българи и приятели на България получиха като оригинален подарък бутикови ябълки, произведени от фермера Кумчев.

Leave a Comment