Излезе втората допълнена книга „Земеделието и хранителната промишленост на Пловдивска област“

книгаИзлезе от печат второто допълнено издание на обзорното четиво „Земеделието и хранителната промишленост на Пловдивски окръг“. Автори са Петър Ангелов – агроном, бивш председател на ТКЗС и писател, и колектив.

Книгата е написана основно по спомени на съвременници на социалистическите кооперативи в земеделието, но също така в нея са засегнати и настъпилите промени след 1989 г. Сравнението „тогава и сега“ в акцента на пазари и доходи от земята, са изцяло в полза на миналия век, според авторите. Любопитно е да се научи, че в Пловдивска област са били съсредоточени 52% от мощностите на консервната индустрия. Интерес будят редица факти като този например, че община Раковски е произвеждала семена, които са били изнасяни за Холандия – нещо, което сега е в обратен ред.

Научно-производственият комплекс (НПК) „Г. Димитров“ е бил държава в държавата с огромния си мащаб, които е обхващал не само десетки стопанства в хоризонтален план, но също така е имал и специализирани предприятия за растителна защита, механизация, износ, информатика и други.

Консервното предприятие „Витамина“ в град Стамболийски, част от което днес е превърнато във фотоволтаичен парк, в разцвета на социализма е давало работа на 4 хиляди човека.

По данни на доц. Въто Христов през 2014 г. общият доход от декар земя в България е бил 86 евро, докато в ЕС е достигнал 240 евро. Друга таблица, подготвена от доц. Йордан Съев, показва, че производството на пшеница през 1989 г. е било 5425 хил. тона, докато през 2014 г. е стигнало 3137 хил. т; през 1989 г. са произведени 873 т домати, а преди 4 г. – 115 т; при млякото цифрите са 2438 млн. литра срещу 1267 млн.; при яйцата 2726 млн. броя срещу 1416 млн. и т.н.

Leave a Comment