След агресията в Ловеч: Порожанов иска драстични наказания за горските бракониери

Дългогодишен служител на МЗХГ проспал важен списък по лесовъдната мярка 8.6

гора„Има много теми, които са свързани с контрола по горите. Над 400 хиляди проверки сме направили. Ще предприемем предложение за законодателни промени за контролиращите лица. Не е нужно да споменавам случая от Ловеч, защото и нашите служители са обект на недобро поведение от страна на агресивните набези в горите. Ние смятаме да предложим доста крути мерки по отношение на бракониерите.“ Това заяви по време на парламентарния контрол днес земеделският министър Румен Порожанов, като визира нападението над заместник-кмета на Ловеч Цветан Георгиев сутринта на 10 май. Като основна версия за причината за жестокия побой над Георгиев бяха посочени неговите сигнали в прокуратурата за незаконен дърводобив в горите на две съседни на Ловеч села.

При въпрос на депутата Димитър Данчев за разпределението на общините по процент на лесистост в списък – приложение в наредбата за мярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и преработка“, Румен Порожанов призна очевидна грешка. В нормативния акт е приложен стар, неактуализиран списък на общините по процент лесистост.

 

„Става въпрос за сериозна грешка на длъжностни лица, които подготвят документацията.  За мен е важно да разберем има ли виновни лица за тази грешка и по какъв начин съответно са санкционирани“, каза Данчев.

Земеделският министър отговори, че знае служителят и е най-лесно той да бъде наказан. „Дългогодишен служител е. Буквално е проспал, слагайки в наредбата стария списък. Това е установено и сме изискали актуалния списък“, отговори Порожанов.

 

Leave a Comment