Залагаме стандарти за месните продукти. Кренвиршите – с поне 75% месо

Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

Мандрите, които произвеждат продукти с растителни масла, няма да се наричат млекопреработвателни предприятия

До месец и половина земеделското министерство ще заложи нови стандарти при производството на храните. Те ще са задължителни. Това съобщи днес пред бТВ аграрният министър Румен Порожанов. За кренвиршите например ще има изискване в състава им да има минимум 75% месо.

Министърът поясни, че покрай изследване на двойните стандарти при храните се е установило, че у нас липсват изисквания за производството на храни от месо.

„От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти“, посочи министърът. За целта е било анализирано и законодателството в други държави. „Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти, добави той. „Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин“, каза министърът.

До месец ще влезе в сила забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло, каза още Румен Порожанов. Преработвателите ще трябва да изберат дали ще произвеждат автентични млечни продукти или имитиращи и няма да могат да прилагат и двете технологии. Тези, които искат да влагат растителни мазнини, няма да се наричат „млекопреработвателни предприятия“, обясни министърът, като подчерта, че контролът ще е много строг.

Относно двойния стандарт, Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви. С меморандума ще се урегулират принципно правилата, каза Порожанов и даде пример с бебешки храни, които се продават по-скъпо в България, отколкото в Австрия и Германия, което, по думите му  „не е препоръчително“, макар че има обяснение в по-големите логистични разходи и по-малкия пазар.

Leave a Comment