Изкупвач на мляко от Първомай инвестира в цех за продукти от соя

ГМО сояЗапрян Ангелов от Първомай е внесъл инвестиционно предложение в РИОСВ за изграждане на цех за производство на продукти от соя. Предложението е на едноличното дружество, собственост на Ангелов, „Перфект 2005“. В общината инвеститорът е познат на млекопроизводителите като изкупвач на сурово мляко, което доставя на мандрите.

Цехът за производството на тофу, известно още като сирене от соя, и на соев пастет, ще е върху близо 6 дка в землището на село Градина, община Първомай.

Тофуто ще се произвежда от биологично чиста соя чрез накисване, смилане, обработка на гореща пара за извличане на белтъка до получаване на соево мляко, от което се прави сиренето. Соевият пастет ще се приготвя от подправени сварени и пасирани соеви зърна при капацитет на производство от 200 кг на смяна.

Въпреки че обектът попада в защитена зона „Марица-Първомай“, от инспекцията преценяват, че новото производство няма да застраши биоразнообразието и да увреди природата.

По данни на земеделското министерство соята заема у нас 24 860 дка при среден добив от 210 кг/дка. Очакваната продукция, която до момента не е напълно прибрана, е 5,2 млн. кг. Площите със соя тази година са със 78% по-малко.

Leave a Comment