Хусейн Ахриев: Листните торове на Лебозол се доказаха през 2018 г. и при етерично-маслените култури

Земеделците, които досега не са ползвали нашите продукти, са в губеща позиция

Хусейн Ахриев, управител на Lebosol Dünger GmbH за България, пред Агро Пловдив

Хусейн АхриевГ-н Ахриев, Лебозол разшири ли през 2018 г. пазара си?

Разбира се! Обърнахме представата на много земеделци, които до тази година са предполагали, че културите, които отглеждат, нямат чувствителност към листното хранене. Това особено силно важи за производителите на етерично-маслени култури. Благодарение на нашите торове растенията увеличиха броя на цветовете, листната маса, съдържанието на масло и качеството на масло. Въобще в синхрон всички качества на културите се разгърнаха. Вече много силно навлизаме и в лозята. Много добре работим и с градинарите, и с овощарите. Да не говорим за полските култури.

Вашата компания започна в България със зърнените култури, нали?

Да, ние започнахме от големите полета. Такъв беше нашият план – първо там да се докажем.

Кой е продуктът №1 на Лебозол за тази година. Запази ли мястото си Аминозол?

Всеки наш продукт е №1. Всеки! Лебозол няма продукт, който да не е първи. Аминозол е тор, който решава определени задачи. Но всеки един от нашите торове решава определени задачи и там се проявява абсолютно на 100%. Ние често сме казвали, че Аминозол е водещият ни продукт, но това е така, защото той е най-често използван. Той е нашият локомотив, нашата корона, защото стресовите ситуации под откритото небе са много. Затова е най-масово продаван.

Дали биологичните производители разпознават вече вашите торове?

Имаме над 12 продукти за биологично земеделие. Някои от тях са с фунгицидно действие, което е много ценно за този тип производство. Така че, да, разпознават ни. Не всички, но тези, които са използвали торовете с биологично предназначение, вече не се отказват от тях. И понеже стана дума за Аминозола, той също е и за биологично производство. Регистрирали сме нашите продукти за този тип земеделие. Имаме солидно представяне в този сектор, а освен това се задават и нови продукти в това направление.

Направили ли сте си сметка колко декара растения се подхранват с листните торове на Лебозол?

Не сме правили тази сметка, но декарите са много. Разбира се, тези, които досега не са използвали нашите продукти, са в губеща позиция. Много торове сме продали тази година, много сме доволни. Не гоним цифри за продажби. Нашата задача вече е да консултираме повече земеделските производители. Това, което сме постигнали, не ни кара да увеличаваме продажбите, защото те и без друго се увеличават. Ръстът се получава по естествен път.

Какви ще са целите ви за следващата година?

Същите като за 2018 г. Да помагаме на земеделците, когато има екстремални природни обстоятелства и стресирани растения – това за тях е най-важното. Защото те дават много пари при производството и, когато се появи нещо извънредно, не знаят как да се справят. В такъв момент ние можем да помогнем. И това е нашето удоволствие в работата – да спасим от беда хората. Извън тези ситуации ще продължим, разбира се, да осигуряваме храна на земеделските култури, защото винаги има лимит на хранителни елементи в почвата. Там целите ни са други: да се постигнат високи добиви с високо качество.

Leave a Comment